Laptele matern poate salva vieti! Putem ajuta la infiintarea primei banci de lapte matern din Romania.

In Europa exista 210 banci de lapte matern, in timp ce in Romania nu exista niciuna. Suntem singura tara din Uniune in care nu exista o banca de lapte pentru bebelusii cu suferinte (malformatii cardio, tulburari digestive etc.) sau nevoi speciale de hrana.

Pentru prematuri sau nou-nascutii cu probleme laptele matern este vital! Este cel mai sanatos, il ajuta pe cel mic sa se dezvolte bine, sa aiba imunitate crescuta si sa fie sanatos ca adult, avand numeroase beneficii pe termen lung. Este cea mai buna hrana pe care o poate primi un copil. Exista insa cazuri cand, din diverse cauze, copiii nu pot primi lapte de la propria mama si il vor putea primi de la banca de lapte, aceasta sursa fiind vitala uneori si salvand vieti. Laptele va fi testat, pasteurizat, sigur, sanatos! 

Sunt una dintre mamele pentru care alaptarea nu a decurs firesc, am  intampinat numeroase probleme, am nascut la limita intre prematur si normal, fetita a avut probleme de sanatate imediat dupa nastere cand neonatologul ne-a recomandat transfuzia de sange. Din fericire, acestea au ramas doar amintiri care parca nu mi s-au intamplat. Am depasit aceste probleme si, cunoscand toate beneficiile laptelui matern, mi-am dorit foarte mult sa alaptez. Acum fetita are aproape 2 ani, alaptarea decurge firesc si la cerere. Sofi este sanatoasa si pana acum nu a racit niciodata, multumim lui Dumnezeu. Sunt convinsa ca laptele matern a contribuit enorm in aceste aspecte. Imi doresc ca toate mamele sa traiasca aceste sentimente unice ce nu pot fi descrise in cuvinte si ca toti copiii sa se poata bucura de beneficiile laptelui matern. Atunci cand copilul nu poate primi lapte de la propria mama, OMS recomanda hranirea cu lapte matern de la o alta mama si doar daca nici aceasta alternativa nu este posibila, se recurge la lapte praf. 

Din proprie experienta pot spune ca au fost multe luni in care am aruncat cantitati mari de lapte pentru ca aveam mai mult decat putea manca Sofi. Cu cea mai mare bucurie as fi donat daca aveam posibilitatea. Unui nou nascut ii sunt suficienti 20-30 ml (la fiecare 2-3 ore), iar o mama care alapteaza poate dona chiar si peste 300 ml/zi (cantitatea de lapte difera in functie de cantitatea de lichide consumate, somn, hrana, sanatate, medicatie).   

Asociatia Inima Copiilor, in parteneriat cu Asociatia Consultantilor in lactatie din Romania, a initiat proiectul pentru a deschide prima banca de lapte din Romania in cadrul sectiei de tetapie intensiva nou-nascuti a spitalului Marie Curie din Bucuresti.

Desi in Romania  procentajul mamelor care alapteaza exclusiv in primele 6 luni este foarte mic, sub 13 % – cel mai mic procentaj din Europa, foarte multe pot dona “surplusul”. Sunt acceptate la donare doar mame care au copii pana in 6 luni, fara tratament medicamentos. Sunt excluse cele care fumeaza sau consuma alcool. Laptele poate fi administrat imediat dupa donare sau poate fi congelat pana la 6 luni.

 Laptele matern este cel mai bun mod de a-i furniza unui copil toate substanțele nutritive și componente bioactive necesare pentru o dezvoltare optimă; are beneficii pe termen scurt şi lung pentru copil (risc scăzut pentru infecţii şi alergii, dezvoltare cognitivă mai bună inclusiv pentru prematuri, risc scăzut pentru afecţiuni metabolice si alte boli – diabet, obezitate, hipertensiune – ulterior pe durata vieţii, leucemie, limfom, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului, mortalitate infantilă scăzută, risc scăzut pentru sindromul morţii subite a sugarului), îmbunătăţeşte imunitate, laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora;  

Pentru a pune in miscare acest proiect sunt necesari 74.526 euro (pentru achizitionarea aparatelor necesare si acoperirea cheltuielilor de functionare din primul an). S-au strans pana acum peste 50.000 euro si este nevoie de ajutorul nostru pentru a ajunge la suma necesara.

Puteti gasi mai multe detalii aici  http://www.bancadelapte.ro

Despre momentele dificile din primele  zile postnatale si cum am scapat de transfuzie, fie printr-o minune, fie datorata beneficiilor laptelui matern:

https://laviniazamfiroiu.wordpress.com/2016/08/06/agonie-si-extaz-in-perioada-postnatala/?preview=true
Despre povestea noastra de alaptare, cu drag:

https://laviniazamfiroiu.wordpress.com/2016/08/09/alaptarea-de-la-a-la-s/?preview=true


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s