Cutremurul … mai bine să fim pregătiți !!!

Au trecut 6 zile de la cutremurul din 24 septembrie și încă am insomnii. Am trecut prin câteva cutremure moderate din 80 încoace și chiar dacă cel din 24 septembrie a avut cea mai joasă magnitudine dintre cele resimțite până acum, pe mine m-a marcat  cel mai mult. Până acum parcă nu constientizam pericolul real, priveam știrile despre cutremurele din Romania, despre dezastrele produse in alte țări, cu sute sau mii de morți si răniți, spuneam un Doamne ferește și treceam mai departe, alt canal, alt program. Nu știu de ce aceasta indiferență, fie eram prea mică, fie urmam turma si adoptam atitudinea celor din jur, ca și cand noua nu ni se poate intampla ceva tragic. Ce este acum diferit?? Simplu: sunt mamă.
Iata cum am resimtit eu si Sofi acest cutremur. Am adormit tarziu, pe la miezul noptii (in mod normal ne culcam pana in 23, dar acum a fost agitatie cu un canin care ne tot amenința sa sparga de cateva zile). In mod normal Sofi se trezeste dupa 3 ore pentru tzitzi, astfel ca dormeam profund cand m-a trezit zgâlțâitul patului si am realizat imediat ca este cutremur. Am luat-o pe Sofi in brate si apoi am ramas incremenita, nu stiam daca ar trebui sa o trezesc, unde sa ne adapostim, ce sa facem mai departe, asteptam sa se termine odata si ma rugam sa nu i se intample nimic rau. Am lasat-o  apoi pe Sofi in pat, dormind, iar eu am iesit in living pentru a verifica daca este totul in regula cu mama, daca s-a trezit, daca s-a miscat ceva prin casa, sa vad ce fac vecinii. Eu am somnul mai sensibil, simt orice zgomot sau  miscare, mama insa abia ce se trezise si se intreba daca a fost cutremur. In restul blocului s-au aprins decat cateva lumini, era liniște. Nu am mai putut dormi liniștită si restul noptii l-am petrecut pe net, cautand informatii despre cutremur si despre cum ne-am putea proteja. 

In ultimele 5 zile m-am documentat foarte mult legat de cutremure si am aflat multe lucruri noi si utile pe care doresc sa le impartasesc si cu voi … better be prepared, mai ales daca luam in calcul faptul ca Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa (am gasit insa si studii care arata ca suntem pe locul 2, dupa Lisabona) şi ocupă locul zece mondial. 

 Iata intrebarile la care am cautat raspuns si ce informatii am gasit pe diverse forumuri sau declaratii ale specialistilor:                                                    Se poate prezice un cutremur? Cand ar trebui sa ne asteptam la urmatorul cutremur puternic?Exista o ciclicitate pentru regiunea Vrancea?                                Din pacate, științific, nimeni nu poate prezice data unui nou cutremur. Nimeni nu a prezis vreodata un cutremur (repet, stiintific vorbind). Pana și magnitudinea cutremurului de afla abia in secunda 4 de la incepere, cand este deja prea tarziu pentru o avertizare care sa iti ofere ceva timp. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale , a declarat directorul onorific INFP.  Calculele arată că acele cutremure mari se produc la câteva secole. Sunt perioade de timp mai active, altele mai calme, dacă ne-am lua după statistici, am fi într-o perioadă mai liniştită. Urmatorul cutremur puternic fiind “prezis” potrivit statisticilor in 2036 – 2040 cel mai devreme.  Dupa adancime, exista 2 tipuri de cutremure: de suprafata si de adancime. Cand e un cutremur de suprafata, distanta dintre un cutremur foarte puternic si cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte adanci, distanta in timp variaza insa foarte mult – 65, chiar 100 de ani. Aici e problema noastra acum. Din ce stim pana acum, viitorul mare cutremur va fi adanc si va avea loc la 65 sau la 100 de ani dupa cel din ’77. Daca era de suprafata, avea loc pana acum. Dupa spusele specialistilor cutremurul din 24 septembrie ar fi în trendul normal, dar asta nu înseamnă că sistemul se descarcă si ca ar urma un cutremur mai mare. Pur şi simplu s-a întâmplat undeva o rupere, iar fenomenul de coliziune continentală continuă. Când se va rupe total, atunci va fi cutremur mare. “Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care a fost facuta si Casa Poporului si tot ce facem este calculat tot pentru 7,5″, a explicat directorul onorific al INFP, Gheorghe  Marmureanu. Si totusi, cutremurul din 1802 a avut magnitudinea de 7,9. 

                                                                        

Ce ar trebui sa facem in cazul unui cutremur?  Recomandările specialiștilor  pentru cazul în care cutremurul vă surprinde in casa:                               

 • E bine sa nu fii catre exteriorul locuintei, pentru ca acolo au loc prabusiri mai dese, sa fii mai spre mijloc si intr-un loc mai stramt. 
 • Sa nu fie spatii mari, in caz ca se produs prabusiri de tavan, fiindca de obicei, daca locul e stramt esti mai ferit. De multe ori accidentele apar nu fiindca se prabusesc cladirile, ci mobilele
 • Sa nu fugiti pe scari sau cu liftul, caci acestea sunt primele care se prabusec
 • Sa va feriti de spatiile cu oglinzi, geamuri sau corpuri grele suspendate si neancorate bine
 • Adoptati pozitia ghemuit si daca aveti la îndemână, sa va acoperiti capul cu o perna
 • Identificati corpurile de mobilier adecvate pentru a crea “triunghiul vietii”
 • Opriti alimentarea cu apa si gaze              Ce ar trebui sa contina rucsacul de urgenta?                                    

Provizii de hrana si apa pentru 2-3 zile, lanterna, fluier, medicamente (dezinfectant, crema, pastile daca aveti probleme cardiace, diabet etc.), o patura sau un schimb de haine;        

Unde ne putem adaposti? Care este cel mai sigur loc din casa?                            Sub mese sau birouri grele (daca nu sunt suficient de solide, atunci devin unele dintre cele mai nesigure locuri – cei mai multi morti si raniti au fost gasiti sub scari, mese sau tocul usii); pe holuri; in coltul camerelor; langa stalpii de rezistenta, identifica “triunghiul vietii” si adaposteste-te acolo;      Caracteristici ale regiunii Vrancea.      Ce ar trebui sa mai stim despre cutremur?                                               Pentru România, Vrancea rămâne cea mai periculoasă din mai multe motive. Unul din ele este chiar mărimea cutremurelor mari, apoi frecvenţa lor de apariţie, faptul că apar destul de des, chiar dacă la nivel de zeci de ani, mult mai dese decât în alte zone şi datorită faptului că, fiind de adâncime, au o arie de distrugere foarte mare.  De la prima mişcare se poate şti că peste 20 de secunde urmează un cutremur mai puternic, care va produce pagube. Sunt cateva lucruri simple si clare, care se intampla de fiecare data. Sunt 2 miscari: o prima miscare, pe verticala, care apare totdeauna prima, fiindca sunt niste unde longitudinale care au viteza mai mare. A doua miscare este mai mult pe orizontala, e mai mare ca amplitudine si este cea mai periculoasa. Diferenta intre cele 2 miscari e, pentru Bucuresti, de 20 de secunde. Iti vine prima miscare, nu te sperie neaparat, iar la un moment dat se atenueaza, urmeaza o pauza si abia apoi vine acea miscare puternica. Aceasta se atenueaza mult mai greu in timp, poate dura 30-40 de secunde. Depinde si la ce etaj esti.In momentul cand cineva este in casa si simte aceasta miscare pe verticala, trebuie sa se astepte la un cutremur important. La un cutremur mic nu simti miscarea pe verticala.  Asa se va simti si cutremurul mare ca va aparea la sfarsitul acestui secol.    Cand cutremurul e mai de suprafață, suprafata pe care se propaga e mai mica, daca e adanc, suprafata e mai mare.    De asemenea, adancimea dicteaza zona catre care se propaga: daca e mai sus, ca in 1977, atunci, datorita geometriei particulare a zonei Vrancea, care are o inclinare, nu se poate propaga spre Moldova, fiindca acolo e o zona mai putin rigida. Ca urmare, se propaga catre sud-vest, catre Bucuresti. Daca e mai putin adanc sunt probleme mari in sud-estul tarii. Daca e mai adanc e exact pe dos: ruperea se propaga catre Moldova (urmatorul cutremur se prezice a fi ului adanc, cu propagare spre Moldova).            

   Acesta a fost primul cutremur resimțit de când sunt mamă și totul s-a schimbat, acum nu mai este vorba despre mine, ci despre ceea ce iubesc cel mai mult: despre fetița mea. De aici si această conștientizare a pericolului, a gândului asupra ce ar putea păți Sofi, daca nu suntem pregătiți (pregatit sau nepregătit, pericolul exista si numai Dumnezeu ne poate salva, dar de ce sa nu facem macar ceea ce ne sta in putință pentru a-l diminua si pentru a-i da o mana de ajutor celui de sus?)


  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s