Vorbește cu copilul tău! Nu-l lăsa să creadă că este în regulă să muște alți copii!

Intotdeauna mi-au plăcut copiii, însă trebuie să recunosc că obișnuiam să dezaprob multe comportamente observate. Încă dinainte sa devin mama ii priveam adesea cum se jucau sau vorbeau, fie cu alți copii, fie cu părinții, în parcuri, acasă, pe stradă, în magazine … și ii împărțeam în 2 categorii: copii cuminți (ascultători) și copii obraznici. Prin copil cuminte nu ma refer la copilul care stă acolo unde il pui si nu scoate un cuvant, pana la urma nu este un obiect, ci ma refer la copilul care se joaca frumos, singur sau cu alti copii, fără a vorbi urat, a țipa, a lovi sau a smuci jucăriile altor copii. Prin obraznicie ma refer la opusul celor descrise mai sus, la o atitudine negativa, agresiva, purtare rautacioasa față de alți copii, ma refer la acei copii care se joaca singuri și nu vor sa împartă jucăriile cu alți copii, ba mai mult, dacă cineva le atinge jucăria tipa, plang sau lovesc.

Acum, dupa ce am devenit mama si Sofia a inceput sa interacționeze cu alți copii (în principal la locul de joaca) am  realizat ca un copil “obraznic” nu este neapărat și neascultător. Nu poți judeca un copil prin prisma unui anumit comportament, asa cum nu poți judeca nici un parinte, căci nu este întotdeauna vina celor care îl cresc. Copiii imită comportamentele celor din jurul lor, dar asta nu înseamnă  că dacă lovesc sau răspund agresiv au văzut așa ceva la ei în casă. În nici un caz nu asta vreau sa spun. 

Ceea ce ma uimește este faptul ca vad la foarte multi copii comportamente răutăcioase, iar părinții, bunicii sau cei care ii supraveghează ii privesc fără sa intervină sau să le explice ca nu este în regula cum au procedat. Unii dintre ei intervin, dar decât de fațadă, pt a nu fi judecati de părintele celui lovit sau de restul care au asistat la scena … ți-am spus sa nu vorbești urat, nu e frumos, dă-i înapoi jucăria, daca mai faci asa plecam acasa etc … fără a-i explica copilului de ce nu a procedat corect și cum ar fi trebuit sa procedeze. Știu ca este greu uneori, căci simți ca vorbești degeaba, ca nu te înțelege, ca ai repetat acelasi lucru continuu parca fara a fi auzit.Vei fi surprins însă să vezi că după o perioada mai scurta sau mai lunga vor apărea rezultatele și atunci sigur te vei simți mândru. Te vei simți mândru atunci când copilul tău ii oferă altui copil o jucărie pentru a nu mai plânge (uneori singura jucărie pe care o are cu el), cum se oprește din joaca atunci când aude pe cineva plângând și vrea să știe ce s-a întâmplat, pentru  ca mai apoi să îi întindă mânuța acelui copil supărat și sa îl pupe pentru a-i trece. Da, te vei simți mândru și mâhnit în același timp, atunci când observi ca aceasta bunătate pură este răsplătită prin îmbrânceli sau vorbe dureroase pleacă de aici … nu vreau sa ma joc cu tine … nu vreau sa fim prieteni. 

Sunt întâmplări zilnice la care asistăm toți părinții. O parte dintre noi alegem să le ignoram, iar o altă parte preferăm să ne implicăm. Nu îmi place ca un străin să intervină în educația copilului meu și de aceea de multe ori și eu lăsam copiii să “își gestioneze” singuri conflictele. Sunt momente însă când este necesar sa intervii. De exemplu ieri, la locul de joaca al complexului unde locuim, Sofia se plimba cu o mașinuta. O altă fetiță a venit la ea, a pus mana pe mânere, semn ca vrea și ea sa se plimbe. Sofi nu a apucat sa facă nimic, iar cealaltă a început sa o împingă și deodată s-a repezit la mânuța ei și hatz, a mușcat-o. Sofi a rămas blocată, nemișcata, îi tremura bărbia semn ca îi venea să plângă, ochișorii i se umplusera de lacrimi fără a plânge însă. Se uita atât de nedumerita … nu înțelegea ce s-a întâmplat. Am luat-o în brațe, am încercat să îi explic ce s-a întâmplat (ca fetita vroia sa se plimbe si ea cu mașinuta, dar ca nu a procedat corect,  căci în loc sa o ceara frumos a muscat și ca de asta o doare mânuța acum). În tot acest timp bunica fetiței a asistat pasiv, în timp ce nepoata a plecat să se plimbe cu mașinuta, fără să știe că a făcut ceva greșit.Pe langa faptul ca nu i-a explicat nimic nepoatei, nici macar pe mine nu m-a intrebat daca a muscat-o tare sau sa isi ceara scuze.  Restul serii, cât am stat afara Sofi a fost schimbata, s-a jucat, dar se vedea ca ceva nu este în regula cu ea. Asa arăta mânuța ei la 2 ore după incident 😔

Nu am cum sa judec un copil sau sa spun ca este neascultator … ce sa asculte dacă nu i se explica nimic??? La intamplari similare, mai auzi comentarii de genul … este copil, ce să-i faci???  Da, este copil și tocmai de asta are nevoie de tine, sa ii explici ce și de ce unele reacții nu sunt normale. 

Acum am inteles ca o parte din copiii agresivi sunt asa fie pentru ca se simt neglijati si simt nevoia de mai multa atentie uneori, fie pentru ca imita comportamentele celor din jur și nu li se explica pe înțelesul lor de ce nu este în regula sa procedeze într-un anumit fel.

Te rog, vorbește cu copilul tău și ai încredere în el, căci te înțelege chiar dacă este foarte mic și nu pare sa îți acorde atenție. Explica-i pe un ton calm unde greseste si ce urmari poate avea reactia lui. Nu uita ca tu ești primul model din viata lui și din comportamentul tau învăța cum sa vorbească, cum sa se comporte cu ceilalți. 

Ar fi mult mai multe de spus despre acest subiect și cu siguranță voi reveni asupra lui atunci când timpul îmi va permite, însă momentan nu puteam lăsa să treacă această întâmplare fără a spune ceva. 


2 thoughts on “Vorbește cu copilul tău! Nu-l lăsa să creadă că este în regulă să muște alți copii!

  1. Ai perfecta dreptate… Dar nu toti parintii isi dau seama de lucrul asta. De faptul ca ar trebuii sa vorbeasca cu copii lor, mai ales atunci cand sunt mici.

    Like

    1. Eu cred ca este vorba mai mult de comoditate. Este mult mai simplu sa privești pasiv, decat sa intervii și sa ii tot explici copilului. Pentru el totul este nou, fiecare situație, asa ca ar fi multe de explicat …

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s