Fără măști! Să încercăm o lume mai frumoasă pentru noi și copiii nostri

Avem zile si zile, fie ca sunt triste si parcă nu prezintă nici o perspectivă, fie sunt vesele, pline de optimism si parca lumea ne sta la picioare. Oricare ar fi varianta de astăzi, la un moment dat al zilei tot vei fi nevoit sa îți alegi o mască, cea care consideri ca se potrivește cel mai bine în acea clipă. 

  Sunt zile când ne trezim fără prea mult chef de a face ceva, când vrem pur și simplu să lenevim toată ziua, la TV, la un film, sa dormim, sa mâncăm ce gasim prin frigider, dar responsabili cum suntem, ne tărăgănam totusi pana la baie, ne spalam pe dinti si facem un dus parcă in reluare, cu un ochi inchis si celalalt întredeschis, deschidem frigiderul și fie luam o gură din ce găsim pe acolo, fie îl închidem și luăm un fruct, fie nimic și bem o cafea sau un ceai. Apoi, fie ne îmbrăcăm cu ce găsim la îndemână, fie alegem hainele în așa fel încât să nu ne trădeze starea … acesta este momentul când poate fără să realizăm îmbrăcăm prima mască … ceea ce duce la creșterea disconfortului. Eu una dacă nu mă simt bine prefer hainele în care mă simt cel mai lejer. În caz contrar mă simt ca și când hainele respective nu imi aparțin si deși imi vin perfect, acum îmi par mari, mici, prea colorate, prea șterse … par “prea ceva” … 

  Sunt zile când ne trezim dimineata plini de viață, când simțim că ni se vor întâmpla și că putem realiza multe lucruri frumoase, când parcă toate ușile ne sunt deschise. Ne ridicăm voioși din pat, aprindem tv-ul, facem un dus fredonând melodiile de la TV, parcurgem cu imaginația cât de minunată va fi ziua de astăzi -ce vom vorbi, ce vom face (the sky is the limit), mâncăm repede ceva, alegem cele mai “cool” haine pe care le avem si pornim zâmbitori spre serviciu (sau fiecare după caz). Chiar dacă ai o astfel de zi, vei întâlni cu siguranță un coleg, un vânzător, un șofer de taxi etc., care va face parte din cealalta categorie, cu o zi proastă și inevitabil, te va împovăra cu povestea vieții lui, oropsit de soartă (și asta decât pentru ca nu a primit o mărire, nu a dormit bine, i-a murit purcelul, nu și-a băut cafeaua etc.) Acesta este momentul când ne punem masca (fața posomorâta) și confirmam și noi ca lucruri rele se întâmplă.

   La un moment dat riscăm să ne sufocam sub una dintre măști sau să le încurcam între ele și atunci viata poate deveni un haos, când nu mai știm cu cine și în ce direcție să o luăm, când nu mai știm cine și cum suntem noi defapt. 

  Purtam atat de multe masti … cand suntem tristi si vrem sa para ca totul este in regula, cand suntem fericiti si incercam sa nu ne afișam prea tare  pentru a nu parea aroganți, când vrei sa pari nepăsător, dar ești sensibil, când aprobi ceva cu care nu esti de acord, când zâmbesti sau plângi fals, când imprumuti comportamente decat pentru a fi pe placul cuiva etc. De ce facem ca totul sa fie atât de complicat si dureros când poate fi atât de simplu și frumos ?!

  Înainte de a purta o mască gândește-te de ce vrei sa o faci: pentru a te apropia de un  prieten sau iubit/a? – nu merită, căci la un moment dat te va vedea fără mască, sau tu îi vei vedea fata necunoscuta pana atunci și atunci oricum va veți indepărta; pentru un job? – nu merita, căci la un moment dat te va sufoca masca, o vei da jos și vei realiza cat timp ai pierdut; pentru părinți sau copii? –  este bine ca ei sa stie ca în viata nu este totul roz, dar ca atunci când ai probleme, ei sunt cei care te fac sa zâmbesti și sa iei totul mai usor.

  Le spunem copiilor sa fie ei înșiși și ne dorim sa ii creștem în asa fel încât sa fie puternici, sa nu se lase afectați de vorbele sau faptele celor din jurul lor, să nu fie invidioși, sa se bucure când ceva frumos se întâmplă în jurul lor, căci astfel și restul se vor bucura pentru ei și cel mai important, sa își urmeze visele, sa nu lase pe nimeni sa le spună sau sa ii convinga ca nu se poate … orice este posibil pentru copiii noștri, ei trebuie sa știe ca orice vis li se poate împlini atâta timp cât luptă pentru el, alegandu-și cat mai corect drumul si mai ales atâta timp cât îi învățăm sa înainteze pas cu pas și să nu își dorească sa ajungă la destinație fără a se bucura de călătoria care ii duce acolo.
  Cat de convingători suntem oare, atunci când chiar copilul nostru ne-a văzut purtând măști diferite în diverse situații?? Sunt părinți care  în intimitatea casei lor țipă la copii atunci când  vor să își arate autoritatea și să fie convingători, iar în preajma altor persoane par a fi părinți perfecți și explică copiilor pe cel mai cald și iubitor ton de ce e bine sau nu sa facă ceva. Acesta este și cazul unor vecini … aproape că mă sperii eu când ii aud țipând. Ce mesaj li se transmite copiilor? Cum îi mai poți convinge ca nu este în regula sa tipi pentru a primi ceva, când ei au văzut ambele variante chiar la modelele din viata lor? Purtam măști chiar în fata copiilor atunci când nu ne dam seama ca suntem observați (la o ieșire în oraș, la magazin …), iar ei sunt cei care imita tot, imită inainte de a înțelege.

  Copiii sunt sinceri, fac ceea ce simt, rad, plang, nu stau lângă persoane lângă care nu se simt bine și nu zâmbesc forțat, au cel mai pur zâmbet sau cel mai sincer “strâmbăcit”.  De ce nu putem rămâne astfel? De ce să ne prefacem că ne place sau nu o persoană sau o situație? Și totuși, pe măsură ce trec anii, ii învățăm sa împartă totul în 2 categorii: ce este bine și ce este gresit … în loc sa ii lăsăm pe ei sa descopere asta. Nu ar trebui sa le impunem toate regulile după care am crescut noi sau care ne sunt impuse de societate.  Din greșeli pot învăța dacă au făcut ceva greșit și data viitoare îl vor face în mod diferit, vor găsi propriul drum, nu cel impus de noi.

  Fii tu însuți, arată-ti adevărata față, fie că ești visător, pesimist, sensibil, puternic, arogant, romantic, neîndemânatic, gelos …  și decat astfel vei fi sigur ca ești înconjurat de prieteni adevărați, de oameni care te apreciază pentru ceea ce ești și nu pentru masca pe care o porți. Doar astfel vei primi o vorba buna și un umăr pe care sa plângi la nevoie, doar astfel poți fi sigur ca cel de lângă tine se bucura cu adevarat de reușitele tale, doar astfel te vei putea bucura de lucrurile care îți fac placere și vei renunta la multe compromisuri inutile. Acea zi în care te trezești fără chef de a face ceva va trece mult mai ușor și îți poate schimba mult mai ușor dispoziția dacă ieși din casa fără nici o mască … da, astăzi ăsta sunt eu, nu ma simt în apele mele … vreau sa fiu lăsat în pace și îmi voi reveni. 

  Oricât de rea ar fi ziua, copilul tău nu trebuie să știe asta, pentru el trebuie să zâmbim, să îl facem să se simtă iubit și în siguranță, însă nu ai nevoie de mască pentru că prezența lui te binedispune și te face sa uiți orice problemă.

  Eu nu am decât măști semi-transparente, prin care poți sa vezi dacă sunt tristă sau veselă, dacă îmi convine ceva sau nu, spun ceea ce gândesc chiar dacă unii sunt deranjați de asta câteodată … astfel am pierdut “prieteni”, dar am câștigat timp lângă cei care mă acceptă fără mască, lângă cei față de care nu trebuie sa ma prefac ca nu sunt plictisita atunci când sunt,  care accepta ca uneori prefer sa stau acasă în loc să ne vedem (și nu trebuie sa găsesc vreo scuză). 

  Este în regula sa fi posomorât, este in regula sa spui NU, sa fi vesel când alții sunt tristi si invers, sa fi altfel in comparatie cu restul, sa spui ceea ce gândești și sa faci ceea ce te face fericit, căci fiecare clipa este unica și nu știi dacă exista “mai târziu”.

  Haideți să aruncăm măștile și să ne bucurăm de viață și de toate lucrurile frumoase pe care ni le oferă fiind noi înșine. Să ne creștem copiii într-o lume în care să nu mai fim nevoiți să le spunem să fie ei înșiși, ci să înțeleagă acest lucru din comportamentul nostru, al celor care îi inconjuram, să nu se simtă constrânși să facă anumite lucruri, să nu le fie rușine sa se comporte așa cum simt, să se simtă frumoși pentru că sunt frumoși, starea lor sa nu depindă de vorbele celor din jur.

  Poți face un exercițiu măcar pentru câteva zile și vei descoperi ca s-ar putea sa îți placa 😊


  One thought on “Fără măști! Să încercăm o lume mai frumoasă pentru noi și copiii nostri

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s